İsveç, doğal güzellikleri, modern yaşam tarzı ve tarihi zenginlikleriyle tanınır. İsveç’i ziyaret etmek isteyenlerin bilmesi gereken bazı önemli detaylar:
1. İsveç Turistik Vizesi ve Türleri
İsveç’e turistik amaçla ziyaretler için Schengen vizesi gereklidir. Bu vize, İsveç’in yanı sıra diğer Schengen ülkelerinde de geçerlidir. Turistik ziyaret, tatil, aile ziyareti veya kültürel etkinlikler için talep edilebilir.
2. Başvuru Belgeleri ve Süreci
İsveç turistik vizesi için başvuru süreci detaylıdır. Pasaport, seyahat sağlık sigortası, seyahat planı, finansal belgeler ve konaklama rezervasyonları gibi belgelerin doğru ve eksiksiz olması gereklidir.
3. Hazırlık Aşaması ve Öneriler
Vize başvurusu öncesinde seyahat tarihlerinizin uyumlu olması, konaklama düzenlemelerinizin sağlam olması ve ziyaret edilecek yerlerin belirlenmesi önemlidir.
4. İsveç’in Cazibe Merkezleri
İsveç, Stockholm’ün tarihi atmosferi, Göteborg’un canlı şehir hayatı ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. İsveç’in kültürel zenginliklerini keşfetmek için birçok fırsat sunar.
5. Profesyonel Yardım ve Danışmanlık
Vize başvuru sürecinde profesyonel yardım almak, doğru adımları takip etmenizde ve gereken belgeleri hazırlamanızda size yardımcı olabilir. Uzmanlar, başvuru süreci hakkında rehberlik sunabilir.
Schengen vizesi olarak da bilinen C Tipi kısa süreli vize ile 180 gün içinde 90 güne kadar seyahat etme hakkınız bulunur.
İsveç, Schengen Bölgesi sınırları içinde yer alan bir ülkedir. Dolayısıyla İsveç’e seyahat etmeniz ancak farklı tür Schengen vizelerinden birini aldığınızda mümkün olabilir.
Umuma mahsus yani bordo pasaport sahipleri, 180 günlük zaman dilimi içinde maksimum 90 gün olacak şekilde yapmayı planladıkları İsveç ziyaretleri için Schengen vize prosedürüne tabidir. Öte yandan hususi yani yeşil, diplomatik yani siyah ve hizmet yani gri pasaport sahipleri, 180 günlük zaman dilimi içinde maksimum 90 gün olacak şekilde yapmayı planladıkları İsveç ziyaretleri için vizeden muaf tutulmaktadırlar.
İsveç’e turistik amaçlarla yapmayı planladığınız seyahatler için 180 gün içinde en fazla 90 gün geçerliliğini koruyan İsveç turistik vizesi almanız gerekmektedir. Söz konusu süre içinde Schengen Bölgesi’nde de serbest dolaşım hakkınız bulunur.
Eğer İsveç ziyaretinizin amacı birtakım ticari faaliyetler içinde yer almaksa başvurmanız gereken vize türü ticari vizedir. 90 gün geçerlilik süresi bulunan İsveç ticari vizesi ile iş görüşmesi, konferans ya da fuar katılımı, firma ziyareti gibi farklı amaçlarla ülkeyi ziyaret etme hakkınız bulunur.
Ticari vize başvurularında İsveç’te faaliyet gösteren ilgili firma tarafından hazırlanan ve içinde ticari ziyaretin kapsamı ve seyahat tarihleriyle ilgili bilgilendirme yer alan davetiyenin önemli rolü vardır.
İsveç aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi ile İsveç’te yaşayan bir aile ferdi ya da arkadaşınızın yanında ikamet etme hakkı kazanırsınız. Söz konusu kısa dönem vize türünün geçerlilik süresi maksimum 90 gündür. Aile, akraba ya da arkadaş ziyareti yapmak üzere almak istediğiniz İsveç vizesi için, içinde İsveç’teyken ikamet edeceğiniz adresin yer aldığı, davet eden kişinin iletişim bilgilerinin bulunduğu İsveç’ten gönderilen bir davet mektubuna ihtiyacınız vardır.
İsveç seyahatinizin amacı kültürel faaliyetlere, spor faaliyetlerine, konferans ya da seminer gibi etkinliklere katılmak ise İsveç kültürel, sportif faaliyet ve konferans katılım vizesi için başvuruda bulunmanız gerekir. Vizeyi aldıktan sonra giriş yapacağınız ilk ülke İsveç olmak üzere 90 gün içinde Schengen Bölgesi’nde birden fazla ülkeyi de ziyaret edebilirsiniz.
İsveç seyahatinizin amacı bu ülkede faaliyet gösteren bir eğitim kurumundan kısa süreli eğitim almak ise o zaman başvurmanız gereken vize türü İsveç kısa süreli öğrenim ve staj vizesidir. Öğrenci vizesi başvurusunda bulunacak kişinin 18 yaşından küçük olması halinde üzerinde anne ve babanın imzasının yer aldığı noter onaylı muvafakatname talep edilmektedir.
İsveç ziyaretinizi 90 günü aşacak şekilde planlıyorsanız o zaman D tipi olarak bilinen uzun süreli vize için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğitim, çalışma ya da aile birleşimi gibi farklı amaçlarla yapmak istediğiniz uzun süreli seyahatler için İsveç D tipi vize edinmeniz gerekir.
Türkiye, İsveç transit vizesine tabi olan ülkeler arasında yer alır. Transit vize ile İsveç’in ulusal sınırlarına giriş yapamazsınız fakat transit alanda bir sonraki uçuşunuzu bekleyebilirsiniz.
İsveç’e seyahat etmek üzere vize başvurusunda bulunacak işsizler, sigortalı çalışanlar, esnaf-sanatkarlar ve serbest meslek mensupları, doktorlar, avukatlar, eczacılar, mühendisler, diş hekimleri, öğrenciler, emekliler ve şirket sahiplerinin kendilerinden talep edilen belgeleri başvuruda bulunacakları kuruma teslim etmeleri gerekmektedir.
Çalışmayanlar, ev hanımları, öğrenciler ya da yeterli geliri bulunmayan kişiler sponsor desteği ile İsveç vize başvurusunda bulunabilirler.
Banka hesaplarında yeterli bakiye bulunması durumunda ise işsizler, ev hanımları ve öğrenciler herhangi bir sponsor desteğine ihtiyaç duymadan da vize başvurusunda bulunabilirler.
İsveç vize ücreti; konsolosluk harç bedelleri ile vize merkezi koordinasyon ücretlerini kapsamaktadır.
Mart 2020 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
0-6 yaş için harç ücreti bulunmamaktadır.
Adres: Katip Çelebi Sok. No:7, 06692 Kavaklıdere/Ankara
Telefon: 0312 455 4100
Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: İsveç Büyükelçiliği Ankara görev bölgesi ayrımı yapmamaktadır. Türkiye’nin her yerinden başvuruları kabul etmektedir.
Adres: İstiklal Caddesi 247 Tünel-Beyoğlu, İstanbul
Telefon: 0212 334 0600
İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: İstanbul, Bursa, Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Yalova, İzmit, Kocaeli, Muğla, Antalya, Isparta, Denizli, Samsun, Giresun, Zonguldak, Bolu, Konya
Adres: Cumhuriyet Bulvarı, 296, Sarı-Part Residence, Daire:101 Alsancak – İzmir
Telefon: 0232 422 0138
İzmir Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Uşak, Afyon, Muğla
Adres: Genclik Mahallesi Fevzi Çakmak Cad, Mahmut Çil Apt. No:79/3 – Antalya
Telefon: 0242 242 3280
Antalya Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Antalya, Muğla, Alanya, Konya, Mersin, Osmaniye, Isparta, Burdur
Adres: Saray Mahallesi. Pelitlik Cad. No:16-18, 07400, Alanya / Antalya
Telefon: 0242 522 3634
Alanya Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Alanya, Antalya, Burdur, Muğla, Konya, Isparta, Denizli, Karaman, Mersin, Muğla
Adres: Çakmak Caddesi, 5309 Sok., Mahmut Torun Ticaret Merkezi, K.12, D:46-47, 33060 – Mersin
Telefon: 0324 238 0126
Mersin Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Mersin, Maraş, Afyon, Diyarbakır, Hatay, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Karaman, Niğde, Aksaray, Kayseri, Yozgat
Adres: Cumhuriyet Meydanı, Kulu Site İş Merkezi No:1/1,42770 Kulu – Konya
Telefon: 0332 641 1140
Kulu Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı: Kulu, Antalya, Burdur, Muğla, Konya, Isparta, Denizli, Karaman, Mersin, Muğla
İsveç vize başvuru süreçlerinizi yetkili vize danışma merkezlerinin yönlendirmeleriyle yürütebilirsiniz. İsveç için vize başvurusunda bulunmak üzere randevu almanız gerekmektedir. Randevularınızı planladığınız seyahat tarihinden minimum 15 gün önce almanız yararınıza olacaktır.
C tipi Schengen vizelerinin sonuçlandırılma süreleri genellikle 5-7 iş günü arasındadır. Ancak konsolosluğun ek evrak talep etme hakkı olduğunu ve bu durumda sonuç alma süresinin uzayabileceğini de aklınızda bulundurmanız gerekmektedir. D tipi vize türleri için ise bu süre 15 günden fazla olabilmektedir.
Schengen bölgesi dışındaki vatandaşlar içinse İsveç vizesi sonuçlanma süresi biraz daha uzayabilmektedir.
Menderes Caddesi
Yiğitler Mahallesi
No 214 Kat 1 Daire 1
Buca / İzmir
2020 ADES GROUP © All Rights Reserved.