Danimarka, tarihi şehirleri, doğal güzellikleri ve mutlu yaşam tarzıyla tanınır. Danimarka’yı ziyaret etmek isteyenlerin bilmesi gereken bazı önemli detaylar:
1. Danimarka Turistik Vizesi ve Türleri
Danimarka’ya turistik amaçlı ziyaretler için Schengen vizesi gereklidir. Bu vize, Danimarka’nın yanı sıra diğer Schengen ülkelerinde de geçerlidir. Turistik ziyaret, aile ziyareti veya kültürel etkinlikler için talep edilebilir.
2. Başvuru Belgeleri ve Süreci
Danimarka turistik vizesi için başvuru süreci oldukça detaylıdır. Pasaport, seyahat sağlık sigortası, seyahat planı, finansal belgeler ve konaklama rezervasyonları gibi belgelerin doğru ve eksiksiz olması gereklidir.
3. Hazırlık Aşaması ve Öneriler
Vize başvurusu öncesinde seyahat tarihlerinizin uyumlu olması, konaklama rezervasyonlarınızın sağlam olması ve gezilecek yerlerin belirlenmesi önemlidir.
4. Danimarka’nın Cazibe Merkezleri
Danimarka, tarihi şehirleri, eşsiz sahil şeridi ve Viking mirasıyla ünlüdür. Kopenhag’ın modern yapısı, Aarhus’un sanat sahnesi ve Odense’nin kültürel zenginliği, ülkenin çekiciliğini artırır.
5. Profesyonel Yardım ve Danışmanlık
Vize başvuru sürecinde profesyonel yardım almak, doğru adımları takip etmenizde ve gereken belgeleri hazırlamanızda size destek olabilir. Uzmanlar, başvuru süreci hakkında rehberlik sunabilir.
C tipi vize türü Danimarka’yı kısa süreli ziyaret edeceklerin alması gereken vizedir. 90 gün kalma sınırı bulunan bu vize türünün bir diğer adı da Schengen vizesidir.
Danimarka’ya gidecek olan hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının Danimarka Schengen vizesi almasına gerek yoktur. Bu pasaport sahibi kişiler 180 gün içinde 90 güne kadar Danimarka’ya seyahat edebilmektedir.
Ancak umuma mahsus (bordo) pasaportu bulunan kişilerin Danimarka ziyareti için Schengen vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Alacakları Schengen pasaportu ile yine 90 güne kadar ülkeyi ziyaret edebilirler.
180 günde 90 gün ile sınırlı olarak Danimarka’ya turistik seyahat gerçekleştireceklerin başvurması gereken vize türüdür. Turistik vizeye başvuranların ülkede uzun süreli kalması ya da çalışması yasaktır.
90 günden daha az sürede Danimarka’da ticari anlaşmalar yapacak, iş ve fuar ziyaretlerine katılacak kişilerin bu vizeye başvurması gerekmektedir. Genel vize evraklarının yanı sıra Danimarka’daki kurum/organizasyondan davet mektubu alınmalıdır.
Danimarka’da yaşayan ailesine, akrabasına ya da arkadaşına ziyaret gerçekleştirecek olanlar karşı taraftan aldıkları davet mektubu ile bu vize türüne başvuru yapmalıdır. Danimarka’da kalış süresi yine 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlıdır.
Sporcuların ya da Danimarka’daki konferanslara ya da kültürel faaliyetlere katılacak kişiler, Danimarka’daki organizasyona katılım belgelerini resmî olarak vize başvurusunda sunmalıdır. Bu vize türünde ülkede kalış süresi 90 gün ile sınırlı tutulmaktadır.
90 günden daha uzun bir süre Danimarka’da kalacak ve ülkede eğitim görecek, ücretsiz staj yapacak kişilerin alması gereken vize türüdür. Danimarka’daki okuldan ya da staj yapılacak yerden alınacak davetiye veya güvence gerekli olan evraklar arasındadır.
Danimarka’da aile birleşimi yapacak, çalışacak ya da okuyacak öğrencilerin uzun süreli vize başvurusu yaparak ülkeye gitmesi gerekmektedir. Bu vize türüne ayrıca din adamları da dahil edilmektedir. Uzun süreli kalmak isteyen kişilerin kalacakları amaçlarına göre farklı evrak listesi bulunmaktadır.
Danimarka’dan Schengen bölgesine dahil olmayan bir başka ülkeye geçiş yapılacak ise transit vize alınmalıdır.
Danimarka’ya turistik amaçlı seyahat edecek işsizler, işverenler, sigortalı çalışanlar, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları, emekliler ve öğrencilerin vize başvurusu için bazı evrakları tamamlaması gerekir. Başvuru sırasında istenen evraklar:
Öğrenciler ya da ev hanımları gibi aylık sabit bir geliri bulunmayan kişiler, sponsor desteği alarak Danimarka’ya seyahat gerçekleştirebilmektedir. Bunun için sponsor olacak kişinin başvuru yapan kişinin 1. derece yakını olması şartı aranmaktadır. Sponsorun, konsolosluğa hitaben bu seyahate sponsor olacağını dilekçe ile belirtmesi ve gelirini resmî belgeler ile açıklaması gerekmektedir.
Sigortalı çalışmayanların ya da öğrencilerin banka hesaplarında yeterli miktarda parası var ise sponsor desteği almadan da seyahat gerçekleştirebilmektedir. Bu durumda yine 1. dereceden yakının dilekçe yazması gerekmektedir.
Danimarka Schengen vizesine başvuru aşamasında ödenmesi gereken zorunlu vize harcı bulunmaktadır. Tüm Schengen vizeleri için geçerli olan ücret Danimarka için de aynıdır. Vize harcının yanı sıra vize danışmanlık ücreti de vize merkezleri tarafından alınabilmektedir. Bu danışmanlık ücretine fotoğraf, başvuru formu, kurye, fotokopi vb. işlemler dahildir.
Mart 2020 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
Adres: Yukarı Dikmen Mahallesi Turan Güneş Bulvarı No.: 106 Yıldız Kule İş Merkezi Kat: 22 06550 ANKARA
Telefon: +90 312 408 33 00
Yetki Alanı: Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük
Adres: Trump Towers Büyükdere Cad. No.: 1 Kule 2 D: 463 34387 Şişli/İSTANBUL
Telefon: +90 212 359 19 00
Yetki Alanı: Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Edirne
Adres: Akdeniz Caddesi Reyent İşhanı 1/702 Pasaport /İZMİR
Telefon: +90 232 489 54 01
Yetki Alanı: İzmir, Manisa, Uşak, Muğla, Aydın
Danimarka vizesi almak için öncelikle vize randevusu almak gerekmektedir. Temsilcilikler direkt olarak başvuruyu kabul etmedikleri için yetkili kıldıkları vize merkezleri ya da acentelere aracılığı ile randevu alınması gerekmektedir. Konsolosluklar sadece uzun süreli vize başvurularında şahsen alınan randevuyu kabul etmektedir.
Belirlenen seyahat tarihi öncesinde vizenin çıkması için randevunun en geç 15 gün içerisinde alınması gerekmektedir. Konsolosluklar kimi zaman yoğun olduğundan ya da özel günler hizmet vermemesinden dolayı bu süreç uzayabildiği için en erken yolculuktan 3 ay öncesine kadar randevu alınmalıdır.
Randevular her ilin yetkili temsilciliklerinden alınmalıdır. Yetki bölgesinde olmayan konsolosluklara yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
Danimarka vize sonucu 15 iş günü içerisinde açıklanmaktadır. Ancak başvuru; Danimarka Göçmenler Bürosuna gönderilmişse bu süre 30 güne kadar çıkabilmektedir. Temsilciliklerin yoğunluğu, olası aksilikler ya da özel günler dikkate alınarak başvuru yapılmalıdır.
Menderes Caddesi
Yiğitler Mahallesi
No 214 Kat 1 Daire 1
Buca / İzmir
2020 ADES GROUP © All Rights Reserved.